Kirurgia

Tarjoamme seuraavia kirurgisia palveluita:
  • luun augmentaatio
  • poskiontelon pohjan nostaminen eli sinus lift
  • pehmytkudoksen leikkaukset
  • hampaan poistaminen
  • pehmeiden kudosten leikkaukset laserilla

Luun augmentaatio

Kun hammas poistetaan ja hampaanjuuren tuki poistuu, leukaluun sivuseinämät luhistuvat. Luukudos häviää vähitellen ja leukaluun harja kapeutuu ja madaltuu.

Hammasimplanttien avulla pureskelemisen palauttamisen tarvitaan riittävästi luukudosta, johon implantti kiinnitettäisiin.

Luumassan lisäämiseen eli luun augmentaatioon on useita vaihtoehtoja:

 • Autogeenisen luunosan eli asiakkaan oman luukudoksen irrottaminen jostain muulta suun tai kehon alueelta ja sen sijoittaminen vähentyneen luukudoksen alueelle
 • Oman luun raapiminen tai poraaminen jostain muulta suun tai kehon alueelta ja sen sijoittaminen vähentyneen luukudoksen alueelle
 • Tuhoutuneen alueen täyttäminen keinoluulla

Oman luukudoksen käyttäminen on asiakkaan kannalta melko epämukavaa ja leikkauksen jälkeinen palautumisjakso on melko pitkä ja vaivalloinen.
Keinoluun käyttäminen ei ole toisaalta niin tehokasta kuin oman luukudoksen käyttäminen.

A-PRF ja I-PRF käyttö keinoluun rakeisiin sekoitettuna mahdollista välttää monimutkaista oman luunkudoksen käyttämistä ja auttaa pääsemään yhtä hyvin tuloksiin kuin omaa luukudosta käytettäessä..

A-PRF:ään ja I-PRF:ään sisältyvät kasvutekijät tukevat ihmisen oman luukudoksen solujen kasvua keinoluun rakeiden väliin ja muodostavat yhdessä keinoluun kanssa luurakenteen, johon hammasimplantti kiinnitetään.

Käytämme luun augmentaatioon aina asiakkaan omasta verestä A-PRF:iä ja I-PRF:iä. Implantti voidaan asentaa noin 3-4 kuukauden kuluttua luun augmentaatiosta.

Poskiontelon pohjan nostaminen eli sinus lift

Yläleuasta poistetun hampaan kohdalla alkaa luukudos normaalin toiminnan poistuttua melko nopeasti hävitä, joten luukerros leukaluun ja poskiontelon välissä muuttuu niin ohueksi, että hammasimplantin asentaminen on ilman luun lisäämistä mahdotonta.

Tällainen luun lisääminen on poskiontelon pohjan nostamista eli sinus lift.

Poskiontelon pohjaa voidaan nostaa kahdella eri tavalla:

 • Lateraalisti eli sivulta poratun reiän kautta lisätään keinoluu
 • Krestaalisti eli luun suunnasta, jolloin tarvittava määrä keinoluuta lisätään implantin asentamiseen poratun reiän kautta

Luun kasvu ja parantuminen nopeutuvat huomattavasti, kun keinoluun rakeet on sekoitettu A-PRF:ään.
tätä varten otetaan asiakkaan poskiontelon pohjan nostamisen leikkauksessa hänen laskimoverta ja siitä erotetaan A-PRF.

Pehmytkudoksen leikkaukset

Tutkimukset ovat osoittaneet, että jos ikenet ovat ohuita, luun häviämisen riski kasvaa. Riittävän paksun ikenen, jonka verenkierto toimii hyvin, kohdalla on luun häviämisen riski pienempi. Luun häviäminen aiheuttaa hammaskaulan paljastumisen. Ikenen tulee olla riittävän paksu myös hammasimplantteihin rakennettujen kruunujen kantamiseen ja vähentämään luun häviämistä implantin ympäriltä.

Laajassa luun lisäämisen leikkauksessa on olemassa olevan ikenen paksuus usein luun peittämiisen riittämätön. Silloin pitää kasvattaa uutta ienkudosta.

Ienkudoksen kasvattamiseen on monta vaihtoehtoa. Yksi sellainen on ikenen transplantaatio, jossa ienkudosta otetaan jostain muualta suun alueelta, mm. kitalaesta ja istutetaan hammaskaareen. Se on potilaan kannalta melko epämukavaa ja leikattu paikka on kivulias.

Asiakkaan kannalta on paljon miellyttävämpää, jos toimenpiteeseen käytetään hänen omasta verestään erotettua A-PRF –hyytymää, joka kiinnitetään sopivaan paikkaan joko luussa tai paljastuneen hammaskaulan kohdalla. A-PRF –hyytymästä on jo 2-4 viikon kuluttua muodostunut kauniin vaaleanpunainen ienkudos.

Ohut ien aiheuttaa luun häviämisen, joka taas aiheuttaa ien papillien vetäytymisen ja hampaiden väliin häiritsevien kolmionmuotoisten tyhjien aukkojen syntymisen. Ikenen papillit voidaan palauttaa ja kasvattaa paikoilleen, ruiskuttamalla niihin I-PRF:ää.

Hampaan poistaminen

Hampaiden poistamisen tärkeimmät syyt ovat:
  • laajalle levinnyt karies ja sen aiheuttamat tulehdukset, joihin hoito ei tehoa
  • syvälle levinneet iensairaudet
  • suussa väärin sijaitseva hammas
  • viisaudenhammas, joka ikenestä ulos kasvaessa ei mahdu suuhun tai on vaurioitunut ja sen korjaaminen ei ole enää tarkoituksenmukaista
  • murtunut hampaan juuri tai kruunu.

Ennen hampaan poistamista puudutetaan toimenpiteen alue paikallispuudutuksella ja hampaan poistaminen, jos siinä ei ole tulehdusta, on yleensä kivuton toimenpide.

Hampaan poistamisen jälkeen
Hampaan poistamisen jälkeen syntyy verihyytymä, joka suojaa haavaa. Haavaan kasvaa pian valkoinen fibriinikerros, josta muodostuu ajan mittaan sidekudos. Haava paranee 5-10 päivissä, mutta luukudoksen lopullinen palautuminen kestää useamman kuukauden ajan.

Käytämme luukudoksen nopeampaa palautumista varten A-PRF –hyytymää, joka painetaan poistetusta hampaasta jääneeseen aukkoon. Tämä hyytymä estää hampaasta jääneen aukon seinien luhistumisen, ja nopeuttaa huomattavasti uuden luukudoksen kasvua.
A-PRF:än asentaminen auttaa ehkäisemään mahdollisesti tarvittavaa luun augmentaatiota ja 2-4 kuukauden kuluttua voidaan hampaan tilalle laittaa implantti. Implantti voidaan asentaa myös heti hampaan poistamisen jälkeen ja implantin ympäriltä tyhjäksi jäänyt tila täytetään  A-PRF:än ja keinoluun seoksella.
Molemmissa tapauksissa o A-PRF:än osuus luun palautumisessa ja parantumisessa huomattavan tärkeä.

Hampaan poistamisen jälkeen ei saa muutamaan tuntiin syödä eikä juoda. Tupakointi on kiellettyä. Hampaita puhdistettaessa on toimittava varovasti, jotta haavaan syntynyttä verihyytymää ei vaurioitettaisi. Hampaan poistamista seuraavasta päivästä alkaen olisi suositeltavaa huuhdella suuta viikon ajan klooriheksadiinia sisältävällä liuoksella. Liuoksen voi hankkia klinikaltamme  tai apteekista. Suuta voi huuhtoa myös miedolla suolaliuoksella.

Jos haavaa särkee muutamana hampaan poistoa seuraavana päivänä, on hakeuduttava hammaslääkärin vastaanotolle meidän klinikallemme. Lääkäri puhdistaa tarvittaessa haavan ja määrää tulehdusta estävän lääkityksen.

 

Pehmeiden kudosten leikkaukset laserilla

Laserilla voidaan muokata ikenien muotoa, suurentaen visuaalisesti hammaskruunun pituutta. Lisäksi voidaan hoitaa tai poistaa ylimääräistä ienkudosta ja ylimääräistä sidekudosta pienissä määrissä kerrallaan.

Laserilla on mikrobeja tuhoava ja solujen vastustuskykyä parantava vaikutus.

Laserin avulla voidaan muotoilla ienrakoa ennen proteettisessa hoidossa tarvittavan muotin tekemistä. Laser on erinomainen apuväline viisaudenhampaan sen osittain peittävästä ikenestä vapauttamiseen.

Me käytämme klinikalla LaserSmile 810 nm diodilaseria.

 

Varaa aika vastaanotolle