Hammasproteesit

Hampaiden tilalla proteesien käyttämiseen on useita mahdollisuuksia:

Kiinteät proteesit

Hammaskruunu

Jos hammas on pahasti hajonnut, se korjataan kruunulla, joka varmistaa hampaan lujuuden pureskelussa ja kulumiskestävyyden. Hammaskruunu tukee säilynyttä hammaskudosta ja vähentää sen murtumisen vaaraa.

Käytämme kruunujen valmistukseen enimmäkseen keraamisia materiaaleja ja valmistamme kruunut klinikalla Cerec CAD/CAM järjestelmällä. Lue lisää “Keraamiset kruunut ja täytteet“.

Laminaatti

Laminaatti on ohut, keraamisesta materiaalista valmistettu peite hampaan ulkopinnassa, joka tekee hymystä kauniimman, säteilevämmän ja tasaisemman.

Laminaatilla voidaan peittää hammas, joka on:

  • värjääntynyt, mm. jokin lääkkeen nauttimisen seurauksena
  • halkeillut
  • muodoltaan tai ulkonäöltään epätasainen jne.

Usein on tarkoituksenmukaista peittää laminaatilla useampi vierekkäinen hammas, sillä laminaatin väriä on silloin helpompaa valita ja myös hammasrivistöstä tulee tasaisempi.

Laminaatteja suositellaan laitettavaksi hampaisiin, joille ei ole tehty juurihoitoa. Jos hampaaseen on tehty juurihoitoa, olisi parempaa käyttää kruunuja.

Valmistamme laminaatteja klinikalla Cerec CAD/CAM järjestelmällä. Lue lisää “Keraamiset kruunut ja täytteet“.

Silta

Silta on puuttuvan hampaan tai hampaiden korjaamiseen tarkoitettu kiinteä rakenne.

Puuttuvan hampaan vieressä olevat naapurihampaat kiillotetaan ja peitetään kruunuilla, joihin kiinnitetään puuttuva tekohammas. Jos naapurihampaat ovat terveitä, puuttuvan hampaan tilalle voidaan laittaa implantti, johon kiinnitetään kruunu.

Erityistapauksissa voidaan puuttuvan hampaan tilalle laittaa myös irtoproteesi.

Keraaminen täyte eli paikka

Paikka eli keraaminen täyte tai inlay tai onlay on yksittäinen, yleensä laboratoriossa valmistettu hampaan anatomian täysin korjaava keraaminen täyte, joka hampaaseen asennettuna on muodoltaan ja värisävyltään aivan kuin oma hammas.

Me valmistamme keraamiset täytteet klinikalla Cerec CAD/CAM järjestelmällä. Lue lisää “Keraamiset kruunut ja täytteet“.

Nastahammas

Jos hampaan kruunu on pahasti hajonnut ja sen korjaamiseen ei ole enää riittävästi hammaskudosta, uutta kruunua ei voi laittaa ilman juurikanavaan asennettua nastahammasta, jonka tehtävänä on kiinnittää hammaskruunu ja tukea sitä. Implantti voi olla metallia, keramiikka tai muovia.

Irtoproteesit

Levyproteesi

Levyproteesi on muovista valmistettu proteesi, jonka parempaa suussa pysymistä varten on asennettu metalliset kiinnikkeet.

Levyproteesia käytetään tilapäisenä ratkaisuna puuttuvan hampaan korjaamiseen, mutta se ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön sen olemassa oleviin hampaisiin ja ikeniin kohdistaman epäedullisen vaikutuksen vuoksi. Hampaaseen kiinnitetty proteesikiinnike vahingoittaa jatkuvan liikkumisen takia hampaan kudosta. Levyproteesi edellyttää asiakkaalta säännöllisiä lääkärikäyntejä proteesin tilanteen tarkistamiseen.

Suun tilanteeseen tulee levyproteesin käytön seurauksena 3-5 vuoden sisällä sen verran paljon muutoksia, että niiden korjaaminen edellyttää uuden proteesin valmistamista.

Rankaproteesi

Rankaproteesi on proteesi metallirungolla ja hammasosa on muovia. Proteesi kiinnitetään hampaisiin tarkoilla metallikiinnikkeillä. Metallirunko antaa proteesiin lujuuden ja rankaproteesi on levyproteesin verrattuna pienempi ja ohuempi ja sen käyttö on mukavampaa.

Rankaproteesia käytetään sellaisissa tapauksissa, joissa siltaproteesia ei voida käyttää tai implantin laittaminen on mahdotonta.

Kokoproteesi

Kokoproteesi on ratkaisu kaikki hampaat menettäneelle asiakkaalle. Nykyään voidaan käytettävien materiaalien ja valmistustekniikan ansiosta valmistaa hyvin kestäviä ja kauniita proteeseja.

Yhdistelmäproteesit

Yhdistelmäproteeseissa yhdistyvät irto- ja kiinteäproteesi. Rakenne varmistaa irtoproteesin paremman pysyvyyden.

Yhdistelmäproteeseissa käytetään monenlaisia ratkaisuja:

  1. Lukoilla kiinnitetty proteesi
   Asiakkaan jäljellä oleviin hampaisiin laitetaan kruunut ja niihin tehdään nk. lukot. Irtoproteesiosaan valmistetaan lukkojen vastakappaleet, jotka kiinnittävät irtoproteesin kruunuihin. Potilaat yleensä  kokevat  tämän  proteesimallin miellyttäväksi.
  2. Teleskooppikruunut
   Tämän ratkaisun kohdalla kiinnitetään irtoproteesissa olevat kruunut hampaiden päällä oleviin pienempiin kruunuihin.
  3. Juurilukoilla kiinnitetty proteesi
   Asiakkaan hoidettuihin juurikanaviin valmistetaan kiinnityselementit eli nk. juurilukot ja niihin kiinnitetään irtoproteesi.
  4. Implantteihin kiinnitettävä proteesi
   Jos asiakas on menettänyt kaikki hampaansa, implantteihin kiinnitettävä kokoproteesi on erinomainen ratkaisu. Voidaan valita joko irto- tai kiinteä proteesi.

 

Varaa aika vastaanotolle