Hammasimplanttin leikkauksen tai hampaan poiston jälkeen

YLEISET OHJEET

Ensimmäisinä hampaan implantaation tai muun kirurgisen toimenpiteen jälkeisinä tunteina saatatte kokea heikotusta. Ruumiillista rasitusta ja saunomista on vältettävä muutaman päivän ajan toimenpiteen jälkeen, jotta verenvuoto  leikkauskohdassa vältetään. Haavaa ei saa koskettaa sormin, kielellä eikä millään esineellä. Haavaa ei saa myöskään imeskellä. Haavaa saa hoitaa vain hammaslääkärin määräämillä lääkkeillä, muussa tapauksessa leikatulle alueelle saattaa syntyä tulehdus joka hidastaa parantumista.

SUUN HUUHTELU JA HAMPAIDEN HARJAAMINEN

Toimenpidepäivänä ei ole suositeltavaa suuta voimakkaasti huuhdella. Seuraavina päivinä voidaan huuhdella suuta klooriheksadiinin liuoksella (saatavissa meidän klinikalta tai apteekeista). Huuhtelu toistetaan kaksi kertaa päivässä puoli tuntia hampaiden pesemisen jälkeen noin minuutin ajan kerrallaan. Haavaa voidaan huuhdella enintään kahden viikon ajan, jos lääkäri ei ole toisin määrännyt. Liuos saattaa aiheuttaa pigmentin muodostusta hampaisiin, mutta se ei ole pysyvä ja voidaan hoidon päädyttyä helposti poistaa. Jos liuoksen käytössä koetaan polttavaa tunnetta suussa tai ikenien herkkyyttä, liuosta on laimennettava vedellä tai kysyttävä neuvoa hammaslääkäriltä. Ensimmäisinä toimenpidettä seuraavina päivinä voidaan hampaita harjata normaaliin tapaan, mutta ilman hammastahnaa. Sähköhammasharjan käyttö ei ole silloin suositeltavaa. Lisäksi on vältettävä leikkausalueen ärsyttämistä. Hyvä suuhygienia on kuitenkin tulehdusten ehkäisemisen kannalta välttämätön.

RUOKAILU

Syömistä ja juomista on vältettävä toimenpiteen jälkeen noin 2 tunnin ajan. Ensimmäisinä toimenpidettä seuraavina päivinä on nautittava pehmeää ruokaa. Toimenpidepäivänä ei saisi tupakoida. Myös alkoholin käyttö on leikkauksen jälkeen haitallista (erityisesti lääkkeiden ottamisen aikana).

KIPU

Kun puudutuksen vaikutus lakkaa, saattaa tulla haavakipua tai epämukavuuden tunnetta. Tällainen kivuliaisuus saattaa pysyä usean päivän leikkauksen tai hampaanpoiston jälkeen. Käyttäkää kivun lievittämiseen apteekeissa tarjolla olevia kipulääkkeitä, erityisen tehokkaita ovat ibuprofeenia sisältävät kipulääkkeet tai yhdistelmälääkkeet kivun hoitoon tai sitten lääkärin erikseen määräämät kipulääkkeet. Noudattakaa lääkärin antamia ohjeita ja ottakaa lääkkeitä ja hoitoa tukevia aineita hoitosuunnitelman mukaisesti.

TURVOTUS

Kaikki kirurgiset toimenpiteet aiheuttavat turvotusta haavan alueella. Turvotus on suurimmillaan leikkausta seuraavana päivänä ja laskee 4-7 päivän sisällä. Turvotusta voi vähentää jäähdyttämällä haavan aluetta heti leikkauksen jälkeen. Alueen jäähdyttämiseen laitetaan jääpussi (ei suuhun) leikkaushaavan alueelle noin 30 minuutiksi kerrallaan. Toimenpidettä voidaan päivän mittaan toistaa 3-4 kertaa. Leikkausalueen parantumista voidaan kolmannesta leikkauksen jälkeisestä päivästä alkaen nopeuttaa lämmittämällä (lämmin vesipullo, lämpöpussi), 1-3 kertaa päivässä kerralla 15–20 minuutin ajan. Turvotukseen liittyy usein myös suun avaamisen vaikeus, mutta se poistuu turvotuksen laskiessa. Haavaan ei saa missään nimessä laittaa kääreitä (kamomillakääre, vodkakääre tms.)!

VERENVUOTO

Haavasta saattaa leikkauspäivänä tihkua hieman verta. Jos verenvuoto jatkuu tai voimistuu, toimikaa seuraavasti:

  1. Ottakaa steriili side ja taittakaa siitä peukalonpään kokoinen tyyny, jonka painatte haavaan.
  2. Puristakaa leukaluut yhteen, jotta tyyny painautuisi kiinni haavaan, pitäkää tyyny paikollaan 30 minuutin ajan (seuratkaa aikaa kellosta!)
  3. Poistakaa tyyny varovasti. Jos verenvuoto jatkuu, toistakaa toimenpidettä.
  4. On hyvin tärkeää, että pysyisitte rauhallisena! Parasta olisi olla puoliksi istuvassa asennossa ja laittaa jääpussi kasvoille leikatun alueen kohdalle.

Huom! Asetyylisalisyylihappoa (aspiriinia) sisältävät lääkkeet saatavat lisätä verenvuotoa.

MUSTELMAT

Leikkauksen tai hampaan poistamisen jälkeen saattaa syntyä mustelmia, jotka leviävät joskus laajalle ja jopa kaulaan. Mustelmat häviävät jälkiä jättämättä noin viikon sisällä.

KUUME

Vaikka lääkäri olisi määrännyt lääkkeitä toimenpiteen jälkeen, leikkauksen jälkeisenä päivänä saattaa olla kuumetta.

JOS VERENVUOTO JATKUU, KUUME PYSYY KORKEALLA TAI KIPU ON VOIMAKASTA, HAKEUTUKAA LÄÄKÄRIIN!