Suuhygienia

Hampaiden ja suuontelon hoito on aihe, josta usein keskustellaan hammaslääkärin vastaanotolla. Kaikki ovat kuulleet hammasharjasta, hammastahnasta, hammaslangasta ja suuvedestä – mutta niiden oikea käyttö ei  ole usein tiedossa.

Kaunis ja terve hymy lähtee aina HYVÄSTÄ ja OIKEASTA suuhygieniasta.

Hammasharjan käyttöaika voisi olla vain 3 kuukautta, sillä hammasharja ei toimi sen ajan kuluttua enää tarkoituksenmukaisella tavalla. Harjakset taipuvat, haurastuvat, lyhentyvät ja niiden muoto muuttuu. Harjakset eivät kulje enää hampaan tai ikenen pintaa myöten riittävän tehokkaasti eivätkä puhdista suunonteloa ruoan palasista tai hampaisiin kertyneestä plakista. Harjakset eivät saisi olla liian kovia, jotta ne eivät vaurioittaisi hammaskiillettä ja iestä. Ikenet vetäytyvät taaksepäin ja silloin tulee näkyviin hammasjuurta peittävä sementti, joka ei ole yhtä sileä kuin kiille ja tarjoaa bakteereille hyvän tarttumapinnan.
Harjan koon tai muodon tulisi mahdollistaa sen liikkuminen koko suun sisällä, myös etuhampaiden ja takahampaiden pinnoilla.

Harjaustekniikan tulee olla sellaista, että se poistaa koko hampaiden pintaan syntyneen plakin. Liian suurta painetta ei tarvitse harjaan kohdistaa, sillä se saattaa aiheuttaa uusia huolia, kiilteen naarmuuntumisesta ienreunan vaurioitumiseen ja jopa kiilteenpalasen irtoamisen. Harjasten tulee olla 45 asteen kulmassa hampaisiin nähden ja liikkeiden pyyhkiviä ja pyöriviä.

On tärkeätä muistaa, että hampaassa on useampi pinta – yhteensä viisi (pureskelu-, posken puoleinen, suunlaen tai kielen puoleinen sekä kontaktipinta toiseen hampaaseen nähden).
Harjaa pidetään kuten kynää eli ei liian kovalla paineella!
Erityisen huolellisesti tulisi puhdistaa alempien etuhampaiden takapinta sekä kaikkien hampaiden poskenpuoleiset pinnat. Kieli kaipaa myös puhdistusta!

Hammasten välipintojen hoito on hyvin tärkeä karieksen ja ientulehduksen syntymisen estämiseen. Siihen on omat erikoisvälineensä: hammaslanka, tikut, väliharjat. Tässä ei voi luottaa pelkkään hammasharjan puhdistustehoon.
Harja ei pysty puhdistamaan hampaiden välisiä pintoja.

Hammaslanka on tarkoitettu hampaiden puhdistukseen. Hammaslanka on vahattu, joten se ei vaurioita ientä eikä hampaan kaula-aluetta. Langan tulee liikkua hampaiden välissä tietyllä tavalla, liikkuen ensin ikenen reunaan, myös ienraon pohjaan asti. Lankaa liikutetaan yhdessä välissä tällä tavalla vähinään kaksi kertaa.
Hammaslangalla puhdistetaan kaikki hammasvälit – etuhampaista taaimmaisiin poskihampaisiin.

Ajalla on myös merkitystä hampaiden harjaamisessa. Harjaamiseen tulee varata 2-4 minuuttia ja se aika tulee käyttää tietoisesti. Suu jaetaan osioihin: yläleuka kahteen osan ja alaleuka kahteen osaan.
Sen jälkeen pestään kaikki hampaiden pinnat, tietoisesti ja tarkasti.

Hampaiden pesun jälkeen olisi hyvä käyttää myös suuvettä. Se poistaa ruoantähteet hammasten välistä (erityisesti jos käytätte oikomiskojetta) ja raikastaa hengitysilman. Hoitavat huuhteluvedet tuhoavat bakteerit ienraoista ja koko suuontelossa, mutta tässä tapauksessa voidaan puhua jo ongelman aiheuttamien seuraamusten poistamisesta. Tässä tarvitaan aina myös tulehduksen aiheuttajan poistamista.
Suuveden käyttö ei ole vaihtoehto hampaiden harjaamisella harjalla ja hammastahnalla, sillä on lisävaikutus hampaiden hoidossa.

Iensairauksien ja hampaiden hajoamisen ennakoimiseen tulee huomioida kunnon suuhygienia!

 

Varaa aika vastaanotolle