Uusi hammas samana päivänä

MERIKE IMMATO, hammasklinikan Lumen Hambakliinik lääkäri ja johtaja

Hammaslääkintä on vuosien myötä merkittävästi muuttunut. Enää ei tarvitse käydä kerta toisensa jälkeen hammaslääkärin vastaanotolla, sietää epämiellyttävää jäljennösten ottoa ja kaiken sen jälkeen odottaa useita viikkoja, kunnes hampaat valmistuvat laboratoriossa, koska nykyaikaisen digitaalitekniikan avulla voidaan saada uudet hampaat suuhun jo muutamassa tunnissa. Koko toimenpiteestä on tullut kivutonta ja stressivapaata.

Yksi tällainen hammashoitola, jossa käytetään uutta modernia teknologiaa, on Viimsissä toimiva Lumen Hambakliinik. Lumen Hambakliinik käyttää hammastäytteiden, -kruunujen ja -siltojen mallintamiseen ja valmistamiseen digitaalista eli CAD/ CAM (Computer Aided Design/ Computer Aided Manufacturing) -teknologiaa, joka merkittävästi nopeuttaa pahasti vaurioituneen hampaan rekonstruktiota. Klinikalla otetaan potilaan hampaista digitaalikameralla kuvat, jotka näyttävät tarkalleen, missä kunnossa ovat hampaat ja leukaluu ja miten niiden hoito tai proteesien asennus voidaan toteuttaa. Hammasklinikka Lumen Hambakliinik on käyttänyt uutta teknologiaa jo neljän vuoden ajan, ollen yksi ensimmäisistä Virossa.

Kun risaisen hampaan rekonstruktio on yleensä työläs ja aikaa vievä prosessi, jossa potilas joutuu odottamaan lopullista tulosta useita päiviä, niin digitaalisen teknologian ansiosta on mahdollistaa saada uusi terve hampaan jopa yhdessä päivässä. Hammas rekonstruoidaan niin, että potilas istuu hammaslääkärituoliin vain kaksi kertaa, ja saman päivän aikana.

Ensimmäisellä hoitokerralla lääkäri valmistelee hampaan korjaamista varten ja asentaa tarvittaessa keinojuuren, jonka varaan kruunu laitetaan, jos potilaan omaa hammaskudosta on liian vähän jäljellä. Sen jälkeen lääkäri skannaa suunsisäisellä kameralla potilaan hampaiston. (Periaatteessa sama toimenpide, jossa potilaan hampaista otetaan jäljennös ja joka on potilaan kannalta melko epämukava toimenpide.) Skannauksen pohjalta ohjelmisto luo virtuaalisen 3D-mallin, kuvastaa todellisen tilanteen potilaan suussa.

Mallin pohjalta ohjelma muotoilee korjattavaa tai vaihdettavaa hammasta varten kruunun, laminaatin tai keraamisen täytteen, ja ohjelman muotoilemaa tulosta voidaan lisäksi kolmiulotteisessa ympäristössä myös korjata.

Sitten menee hieman aikaan vielä jyrsimiseen, viimeistelyyn ja tuotteen sävyttämiseen vierekkäisten hampaiden mukaiseen värisävyyn. Kun toivottu tuote on valmis, se laitetaan potilaan suuhun paikalleen ja potilas voi lähteä klinikalta samana päivänä, aivan uusi ja terve hammas suussaan. Saman päivän aikana voidaan korjata myös useamman hampaan.

Vierekkäisiä tai vastakkain olevia hampaita olisikin järkevää rekonstruoida tai esteettisesti korjata samanaikaisesti. Esimerkiksi etuhampaisiin olemme valmistaneet kerralla 6–8 kruunua tai laminaattia. Näin potilas saa uuden kauniin hymyn jo yhdessä päivässä.

NOPEUS JA TARKKUUS

Digitaalinen ratkaisu antaa nopeuden lisäksi muitakin etuja – se mahdollistaa valmistaa erittäin tarkan kruunun, täytteen tai laminaatin, puuduttavia ruiskeita tarvitaan vähemmän kuin aikaisemmin käytetyissä toimenpiteissä ja varsin epämukavia tilapäisiä kruunuja ei tarvitse käyttää.

Lumen Hambakliinik käyttää hampaan korjaamiseen täyskeraamisia täytteitä ja kruunuja, joten hoidon tulos on hyvin kestävä ja näyttää kauniilta ja luonnolliselta. Keraamisella täytemateriaalilla korjattu hammas ei erotu muista hampaista ja hampaan reikiintymisen vaara on häviävän pieni.

IMPLANTTI JA KRUUNU SAMANA PÄIVÄNÄ

Puuttuvan hampaan korvaamiseen käytetään yhä enemmän implantteja. Myös tässä on käytössä digitaaliteknologia. Cerec CAD/CAM teknologian ansiosta voidaan implantille heti muotoilla kruunu ja laittaa se  implantin päälle. Yleensä on näiden kahden toimenpiteen – implantin asettamisen ja kruunun valmistamisen – aikaväli noin kolme kuukautta. Erityisen tärkeää on viipymättömän kruunauksen mahdollisuus juuri etuhampaiden korjauksessa.

Dr. Merike Immato

Lisätietoa saa hammashoitolan Lumen Hambakliinik kotisivuilta www.lumenhammashoitio.fi ja puh. +372 601 1812

Viimsi SPA 2. kerros, Randvere tee 11, Viimsi vald, Harjumaa